Distimi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Distimik bozukluk depresyonun daha hafif formu olarak halk arasında bilinmektedir, aslında doğru da bir tanımlamadır. Distimik bozukluk, bireyin duygulanımını ve düşünce yapılanmasını kontrol etmesini engelleyen bir duygu durum bozukluğudur.
Distimik bozukluk olan kişilerde genel olarak en az iki yıl süren, çok ağır olmayan depresyon belirtileri arasında; uyku bozukluğu, süregen mutsuzluk ve halsizlik, karamsarlık, halsizlik, istek ve ilgi azlığı, güvensizlik, sızlanmalar görülür. Distimik bozukluk, ABD’deki en yaygın dördüncü hastalıktır. Depresyonun daha hafif bir formu olmakla birlikte depresyon tedavisi için gelen hastalar arasında ortalama %25’lik bir oranı oluşturması nedeniyle oldukça önemli bir ruh sağlığı konusudur.
Genel nüfustaki yaygınlığı ise %4-%6 arasındadır. Distimik bozukluğu olan kişiler geçmişe dalıp giderler. Düşünce içerikleri yetersizlik, çaresizlik üzerine obsesyonel düşüncelerle ve güvenliklerini yitirecekleri, artık sevilip sayılmayacaklarına yönelik düşüncelerle dolu olabilir. Düşüncelerini belli bir konuda toparlayamamaktan yakınırlar.
Genellikle distimik bozukluk, hafif başlayan belirtilerle görülür ve 25 yaşın altında daha sık başlangıç görülür. Erken yaşta başladığından kişinin karakter biçimlenmesini bozukmakta ve kişiler arasındaki ilişkilerinde problem yaratmaktadır. Kretschmer bu kişilerin yaşamlarını tam bir bağlılık ve ayrıntıcılık gerektiren mesleklerine adamaları nedeniyle toplumun bel kemiği olduklarını söyler çünkü bu kişiler kendilerini genellikle durgunluklarıyla mücadele etmek için işe verirler.
DİSTİMİNİN NEDENLERİ NELERDİR?
Distimik bozukluk olarak tek bir neden göstermek mümkün değildir, distimik bozukluk kişilerde birçok farklı faktöre bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Genetik yatkınlıklar, çocukluk döneminde yaşanan travmalar, sinirsel bozukluklar ve kişinin hayat düzenini olumsuz etkileyecek değişiklikler, ani düzen değişiminin getirdiği olumsuz duygu yapılanması gibi bir çok etken neden vardır.
Ayrıca yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda elde edilen veriler istediği standartlarda yaşayamayan, düşük ekonomik gelirli, yalnız, evli olmayan ve genç yaştaki kişilerde distimik bozukluğun daha sık görüldüğü sonucuna varılmıştır. Aynı zamanda yakın birinin kaybı ve madde ve alkol bağımlılığı da distimik bozukluk oluşumunu etkilemektedir.
DİSTİMİNİN İYİLEŞME SÜRECİNDE NASIL İLERLENİR?
Distimik bozukluk için psikoterapi en doğru ve kalıcı çözümdür. Bireyin kendinde yapılandırmış olduğu pozitif ve negatif düşünceleri, duyguları, davranışları ve bunları çevrelerine karşı yansıtmaları doğru bir şekilde kişinin tekrardan bunları yapılandırmasını sağlayacaktır.
Distimik bozukluk yaşayan kişinin istemsiz oluşturmuş olduğu bir yaşam tarzı vardır ve bundan çok dışarıya çıkmak istemez ancak psikoterapiyle birey kendini tekrardan keşfetmeye ve hayatını doğru yönde yönlendirmeye başlar.