top of page
iStock-1454139245.jpg

Panik Atak Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Panik atak, ani şekilde başlayan ve belirsiz aralıklarla tekrar eden şiddetli korku ataklarıdır. Panik atak yaşayan kişiler halihazırda tehlike ya da korku hissetmelerine neden olabilecek herhangi bir durum olmasa da kendilerini son derece gergin ve huzursuz hissederler. Panik atak, kişiyi ani ve düzenli olarak bir panik ya da korku hissinin etkisi altında bırakır.  Kişi nöbet sırasında ileri derecede endişeli ve sıkıntılı bir görünümdedir. Panik atak yaşanır yaşanmaz kişi direkt yakınlarından doktora götürülmeyi ister, atak geçiren kişi sağlığı hakkında tedirginlik yaşamıştır. Kişi panik atak geçirirken fiziksel fonksiyonlarına çok fazla odaklanır, kalp ritmini duyar, titreme ve bedensel hareketlerinde değişiklik hisseder, solunumda güçlük yaşar.

WhatsApp-Image-2022-04-05-at-19.07.48-770x430.jpeg
istockphoto-1301593676-612x612.jpg

PANİK ATAK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Belirtilerin en az dördünün aynı anda başladığı ve on dakika içerisinde yüksek düzeye ulaştığı ayrı bir yoğun korku ya da rahatsızlık duyma dönemi görülür.

1-Çarpıntı, kalp atışlarını duymada artma

2-Terleme

3-Titreme ya da sarsılma

4-Nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olma hissi

5-Soluğun kesilmesi

6-Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı hissi

7-Bulantı ya da karın ağrısı

8-Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmişsin ya da bayılacakmışsın gibi hissetme

9-Kendiliğinden uzaklaşma

10-Kontrolünü yitireceği ya da çıldıracağı korkusu

11-Ölüm korkusu

12-Üşüme, ürperme ya da ateş basmaları

PANİK ATAK ANINDA NE YAPILMALIDIR?

Panik atak geçiren kişi ilk olarak atağın geçeceğini bilmeli ve buna odaklanmalıdır, panik atak ile atak anında savaşılmamalı ve mümkünse aynı yerde kalınmalıdır. Panik atak yaşanan süre içerisinde kişi çok tedirgin ve endişeli olduğundan atak yaşandığı anda kişinin kendini gevşetmesi ve vücudunu dinlememesi, kendini rahatlatabilecek şeyleri düşünüp o anın biteceği bilincine varması gerekir. Kişinin düşünce yöntemiyle endişeye kapılması yerine kendini rahatlatıcı cümleler kurması panik atak anının süresini ve tedirginlik düzeyini düşürecektir.

PANİK ATAK NEDEN OLUŞUR?

Panik bozukluğu, geçmesi mümkün olan bir psikolojik rahatsızlıktır. Panik atak yaşayan kişilerde ilk olarak dikkate alınması gereken durum kişinin atak esnasında kendinde hissettiği belirtilerdir, bu belirtilerin yoğunluğu hangi anlarda daha çok ortaya çıktığı dikkat edilmesi gereken önemli bir durumdur. Kişinin panik atak esnasında yoğun yaşadığı belirtilerin azaltılması hangi anlarda daha çok görülüyorsa o anlara özel duygular üzerinde durulmalı ve birçok ayırıcı konu ortaya çıkartılarak psikoterapi yöntemiyle kişinin bu ve benzeri durumları ortaya çıkartmasına ve çözümlendirmesine yardımcı olunur.

bottom of page