Borderline Kişilik Organizasyonu
Uçlarda yaşayan kişilik bozukluğu olarak da bilinen borderline kişilik yapısı bazen biz fark etmesek de yaşamın içinde sık sık karşımıza çıkar.
Borderline kişilik özellikleri nelerdir?
Borderline kişilik yapısına sahip bireyler çoğu zaman duygularını dengelemekte sorun yaşarlar. Sık sık duygu durumları değişiklik gösteren bu yapı bazen kendini çok panik hissedebildiği gibi bazen de depresif hissedebilir. Genelde iki uçta yaşadıkları için onların duygularına siyahla beyazın ilişkisi güzel bir tanımlama olabilir. Bu duygulanım hayatlarını yaşayış şekillerine de önemli ölçüde etki etmektedir. Ruhsal durumlarındaki bu istikrarsızlık yaşam yolculuğunda başlarına gelen olaylara ‘’ ya çok iyi, ya çok kötü’’ ‘’hep ya da hiç’’ gibi sınırlarda tepkiler vermelerine yol açmaktadır. Bu davranışları genelde en yakınlarında olan kişilere karşı görebiliriz. Örneğin, ‘’birine delicesine aşık olup hayatının en merkez noktasına almışken’’ anlık tartışma ya da ayrılıkta tam tersi bir şekilde nefret ettikleri her konuda değersizleştirdikleri bir duruma dönüşebilir. İlişkilere önem veren çoğu zaman da bu ilişkiler üzerinden kendini anlamlandıran borderline kişilik organizasyonun en büyük korkuları yalnız kalmak, ayrılmak ya da terk edilmektir.
Kendilerini genellikle değersiz hisseden borderlinelar çoğu zaman da dürtüsel anlık davranışlarda bulunabilirler. Bu yapıları sosyal ilişkilerde karşısındakinin kim olduğuna bakmaksızın manipülatif bir ilişki zemini kurmalarını sağlayabilir. Çoğu zaman değersizlik hissinin önüne geçmenin yolu karşıdakini manipüle etmek ve onun üzerinden değerli hissetmek, istediğini almaktır. Bu kişilik yapısında görülen bir diğer özellikte sorumluluk almak ve büyümeye karşı olan isteksizlik, dirençtir. Birey, onun yerine işlerini yapacak, ona iyi hissettirecek ve kendisiyle ilgilenecek birilerini bulup sürekli o kişilerle vakit geçirmeye eğilimlidir.
Genellikle bir şeyin içinde uzun süre durmakta zorlanan, uzun süre stabil kalamayan bu yapı da sık sık iş, ev, okul ya da partner değişimine rastlanabilir. Bazı durumlar da çevrelerindeki kişilere veya kendilerine zarar verdikleri ani ataklar gözlemlenmiştir.
Borderline kimlerde görülür?
-
Manipulatif ve kontrolcüdür
-
Ayrışabilmiş ancak bireyleşmemiş kişilerdir
-
Hem bağlanmadan duramaz hem de yutulmaktan korkar
-
Genellikle gerçeği çarpıtarak anlatırlar
-
Hep iyi hissetmek ve iyi de kalmak isterler. Empatiktirler, hisleri çok iyi okurlar.
-
Borderline ya bağlanmaz ilişkiden ilişkiye geçer ya da ayrılmaz.
Yazıda bahsedilen konuların tümü Borderline kişilik organizasyonuyla çalışılabilir. Siz de kendinizle olan yolculuğunuzda size eşlik edecek bir uzman arıyorsanız, Lenus Psikoloji’ye başvurabilirsiniz.