ERGEN TERAPİSTİ
Ergenlik dönemi, 12-24 yaş arasında gerçekleşen, biyolojik, psikolojik ve zihinsel değişimleri içeren bir dönemdir. Çocukluk ile yetişkinlik dönemi arasında köprü olan bu dönemde kimlik arayışı yoğunlaşır. Birçok değişikliği aynı anda yaşayan bu gençler için bu değişikliklere adapte olmak zaman zaman zorlayıcı olabilir.
Ergenlik Dönemi Sorunları Nelerdir?
Ergenlik dönemi, birçok alanda değişikliklerin yaşanmaya başladığı bir dönemdir. Çocukluktan yetişkinliğe geçiş, sorumlulukların, ihtiyaçların, ilişkilerin farklılaşması dolayısıyla ergenlik dönemindeki bir birey için zorlayıcı olabilir. Ergenlik döneminin temel meselesi, kişinin “kim” olacağı ve/veya “nasıl biri” olacağı yönündeki arayışlarıdır. Bu arayışlar zaman zaman ebeveynler ile çatışma yaşanmasına da sebep olabilir.
Duygusal ve entellektüel becerilerde yaşanan değişimlerin çoğu yalnızca genç için değil, aynı zamanda ebeveynler için de zorlayıcıdır. Ebeveyn, büyüyen çocuğunun gelişim seviyesini gözden kaçırarak fazla ya da az sorumluluk almasını bekleyebilir. Verdiği tepkileri, duygusal değişimlerini anlamakta ve adapte olmakta zorlanabilir. Tüm bu değişimler ergenlerin uyum becerisinin düşmesine ve çeşitli alanlarda problem yaşamalarına sebep olabilir.
Bu dönemde en sık karşılaşılan problemler genellikle akademik başarıda düşüş, arkadaşlar ve/veya öğretmenlerde olan ilişkideki problemler, aile içi ilişkilerde problemler, bağımlılıklar, sınav kaygısı, dikkat eksikliği, öfke problemleri, uyku ve yeme bozukluklarıdır. Tüm bu genel sınıflamaların yanı sıra, kişinin zorlandığı, hayat kalitesini düşüren ve iyi oluşunu etkileyen her türlü alandaki sorun, psikoterapi konusu olabilir.
Ergenlik Dönemi Psikoterapisi
Ergenlik dönemi fırtınalı bir dönemdir. Bu dönem kişinin kendisi için zorlayıcı olduğu kadar çevresindeki kişiler için de zorlayıcı olabilir. Kimlik ediniminin olduğu bu dönemde genç, nasıl biri olacağına dair arayış içerisindedir. Bu dönemde bir uzman desteği almak hem sorunların çözülmesinde hem de sağlıklı gelişimin devam ettirilmesinde etkili olup, yetişkinlik döneminde karşılaşılabilecek sorunların da önüne geçilmesinde etkilidir.
Psikoterapi Süreci Nasıl İşler?
Bireysel psikoterapiler gibi ergenlerle olan psikoterapilerde de gencin yaşı ve içinde bulunduğu gelişim dönemi göz önünde bulundurularak tedavi planı yapılır. Psikoterapi sürecinde gence, yaşadığı problemlerin kaynaklarına yönelik iç görü edinmesi ve çözümler geliştirebilmesi; kendini tanıyabilmesi ve kendini yatıştırma kapasitesini geliştirebilmesi ve sağlıklı bir yetişkin kimliği inşa edebilmesi yönünde profesyonel destek verilir. Bu psikoterapiler yüz yüze veya koşullar uygun olduğu müddetçe online olarak gerçekleştirilebilir. Süreç boyunca ebeveynler arasıra, gencin de bilgisi dahilinde olmak üzere sürecin gidişatı ile ilgili bilgilendirilir ve gerekli durumlarda sürece dahil edilir.
Yazıda bahsedilen konuların tümü ergen psikoterapisinde çalışılabilir. Siz de kendinizle olan yolculuğunuzda size eşlik edecek bir uzman arıyorsanız, Lenus Psikoloji’ye başvurabilirsiniz.